رویکرد مثبت ایران برای بهبود روابط با عربستان

ایران برای بهبود روابط با کشور‌های عرب حوزه خلیج فارس که در راس آن‌ها عربستان سعودی قرار دارد، رویکرد مثبت نشان داده است و در نظر دارد با مذاکره برای عادی سازی روابط با عربستان سعودی را دنبال کند.
کد خبر : 17468
تاریخ انتشار : سه شنبه 8 شهریور 1401 - 17:16
رویکرد مثبت ایران برای بهبود روابط با عربستان
Print Friendly, PDF & Email

به گزارش وقت خبر، برقراری ارتباط میان ایران و عربستان که منافع فراوانی برای منطقه در پی خواهد داشت، زیرا با عنایت به قدرت نفوذ دو کشور در جهان اسلام به‌نظر می‌رسد از خلأ ارتباط میان تهران و ریاض، رژیم صهیونیستی و کشورهای فرامنطقه‌ای بیشترین بهره را ببرند.

 

هر چقدر جمهوری اسلامی و عربستان در چارچوب اصول و ارزش‌های اسلامی قرآنی تحکیم ارتباط داشته باشند به‌دلیل قدرت، وسعت خاک و توانمندی‌های متعدد دو کشور قطعاً می‌تواند منافع جهان اسلام را تأمین کند. همچنین قدر مسلم نزدیکی این دو کشور، فضای حضور رژیم صهیونیستی در منطقه را تنگ‌تر خواهد کرد.

 

در خصوص مذاکرات بغداد، سیدرضا صدرالحسینی کارشناس مسائل بین‌المللی اظهار کرد که «موضوع امنیت و توسعه اقتصادی در منطقه غرب آسیا و خاورمیانه به‌ویژه خلیج‌فارس یکی از مهم‌ترین اولویت‌های جمهوری اسلامی در عرصه سیاست خارجی است. بر این اساس علاقه‌مندی ایران به صلح، ثبات، همکاری و تعامل با همه کشورهای منطقه جزو دستورالعمل‌های همیشگی حوزه دیپلماسی ایران به‌ویژه دولت سیزدهم بوده و هست.

 

تلاش‌هایی برای برقراری روابط مجدد میان تهران و ریاض صورت گرفت و در همین راستا جمهوری اسلامی میانجیگری کشور دوست و همسایه عراق را برای برقراری ارتباط دیپلماتیک با ریاض با روی باز پذیرفت و در پنج دور مذاکره در بغداد شرکت کرد.

 

با توجه به فراز و فرودهایی که گفت‌وگوهای بغداد داشته است، نخست‌وزیر عراق در سفر به عربستان موضوع مذاکرات مجدد را مطرح کرد و با توافق صورت گرفته از سوی مقامات سعودی، با این پیام به ایران آمد که این مذاکرات به‌ زودی و با سرعت بیش از گذشته انجام شود و تحولات دیپلماتیک آن ملموس باشد.

 

در جریان دیدار  مقامات ایران و عراق، با توجه به این‌ که موضوع ادامه گفت‌وگوهای ایران و عربستان جزو مهم‌ترین محورهای مذاکره بود، جمهوری اسلامی با روی باز از پیشنهاد الکاظمی استقبال کرد و رئیس‌جمهور در نشست خبری خود تصریح کرد که ما آماده گفت‌وگو با همه کشورهای منطقه هستیم اما مسیر گفت‌وگو باید منطبق با منافع و مصالح جهان اسلام باشد.

 

موضوع ارتباط نداشتن سیاسی کشورهای منطقه با رژیم غاصب صهیونیستی جزو مهم‌ترین سیاست‌های جمهوری اسلامی است، در همین ارتباط الکاظمی با گفت‌وگوهایی که با طرف عربستانی داشت، نسبت به این موضوع به‌گونه‌ای برخورد کرد که گویا مقامات سعودی هم ظاهراً نسبت به این مسئله تحفظاتی دارند و موضوع ایجاد ارتباط با رژیم صهیونیستی در دستور کار عربستان نیست.

 

مسئله استقلال یمن و گفت‌وگوهایی یمنی، دخالت نکردن هیچ کشور خارجی در این‌باره و حمایت جمهوری اسلامی از مستضعفان و مظلومان هم جزو مسائل و مطالبی بود که رئیس‌جمهور به آن اشاره کرده است.

 

ماحصل گفت‌وگوها نشان می‌دهد که الکاظمی در این مذاکرات موفق بوده است و با گفت‌وگوهایی که با دو طرف ماجرا داشت با اطمینان خاطر تهران را به مقصد بغداد ترک کرد؛ به‌نظر می‌رسد مسئله گفت‌وگوهای جمهوری اسلامی ایران و عربستان در یک سراشیبی تا رسیدن به نتیجه قرار دارد.

 

نزدیکی ایران و عربستان با توجه به تأمین بخشی از انرژی بین‌المللی در حوزه نفت و ظرفیت‌های موجود در حوزه دریانوردی و توانمندی بالا در بخش سرمایه‌گذاری‌های مشترک، قطعاً برای توسعه اقتصادی دو کشور و منطقه مؤثر واقع خواهد شد. همچنین این دو کشور علاوه بر دارا بودن نقاط مشترک در حوزه بهره‌مندی از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای، می‌توانند در بخش تنظیم قیمت نفت همکاری مفیدی داشته باشند».

ایران برای بهبود روابط با کشور‌های عرب حوزه خلیج فارس که در راس آن‌ها عربستان سعودی قرار دارد، رویکرد مثبت نشان داده است. ایران در نظر دارد با پذیرش سفیران امارات متحده عربی و کویت، مذاکره برای عادی سازی روابط با عربستان سعودی را دنبال کند. عامل اصلی بهبود روابط با کشور‌های عرب پیشرفت مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا بوده که هدف از این مذاکره احیای توافق هسته‌ای است. ایران در نظر دارد با رویکردی مسالمت آمیز با عربستان سعودی که نگران لغو تحریم‌های ایران است، زمینه را برای احیای توافق هسته‌ای فراهم می‌کند.

 

وزارت امور خارجه امارات متحده عربی روز بیست و یکم ماه اوت اعلام کرد، سفیر این کشور در ایران به زودی کار خود را در تهران از سر می‌گیرد. وزارت امور خارجه امارات در ادامه تصریح کرد، بازگشت سفیر این کشور به تهران به پیشبرد روابط دوجانبه و دستیابی به منافع مشترک دو کشور همسایه و منطقه کمک خواهد کرد. ایران روز چهاردهم ماه اوت از بازگشت سفیر کویت به تهران خبر داد.

 

عربستان سعودی سال ۲۰۱۶ روابط خود با ایران را قطع کرده است. اما با میانجیگری عراق از آوریل سال ۲۰۲۱ مذاکره میان دو کشور برای برقراری دوباره روابط دیپلماتیک دنبال می‌شود. سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز بیست و دوم ماه اوت با اشاره به اینکه «همکاری با عربستان سعودی به امنیت خاورمیانه کمک خواهد کرد» ابراز امیدواری کرد که مذاکره میان دو کشور با موفقیت پایان یابد.

 

به نظر می‌رسد ایران که روابط پرتنشی با عربستان سعودی داشت در نظر دارد با اتخاذ رویکرد مسالمت آمیز با عربستان سعودی، مذاکره با آمریکا را برای احیای توافق هسته‌ای با موفقیت پایان دهد. چنانچه مذاکره ایران و آمریکا نتیجه مثبت در پی داشته باشد و آمریکا به توافق هسته‌ای برگردد، انتظار می‌رود که تحریم‌های اعمال شده علیه ایران کاهش یابد. بدیهی است با برداشته شدن تحریم‌های نفتی اقتصاد ایران رونق خواهد گرفت و به این ترتیب دولت ابراهیم رئیسی می‌تواند در نخستین سال ریاست جمهوری خود به وعده‌هایی که به رای دهندگان داده است، عمل کند.

 

آمریکا نیز برای پایان دادن به مذاکره رویکرد مثبت نشان داده است. آمریکا از همان ابتدا از پیشنهاد اتحادیه اروپا برای احیای توافق هسته‌ای حمایت کرده و روز بیست و چهارم ماه اوت به خواسته‌های بیشتر ایران پاسخ داده است. روزنامه فایننشال تایمز انگلیس روز بیست و چهارم ماه اوت طی گزارشی اعلام کرد، چند کارشناس و دیپلمات تایید کردند که مذاکره میان ایران و آمریکا در حال پیشرفت است.

 

چنانچه مذاکره غیر مستقیم ایران و آمریکا به نتیجه مثبت منتهی و نفت خام ایران وارد بازار شود، قیمت نفت خام کاهش خواهد یافت. دولت بایدن که در نظر دارد پیش از انتخابات میان دوره‌ای آمریکا یک دستاورد بزرگ در کارنامه خود داشته باشد، از کاهش قیمت نفت خام استقبال کرده است. بلومبرگ آمریکا روز بیست و دوم ماه اوت طی گزارشی اعلام کرد، وزیر انرژی عربستان سعودی به امکان تغییر رویکرد «اوپک پلاس» و کاهش تولید نفت خام اشاره کرده است. روزنامه وال استریت ژورنال روز بیست و پنجم ماه اوت طی گزارشی اعلام کرد، برونو ژان ریچارد ایتوا، وزیر نفت کنگو و رئیس سازمان اوپک از طرح کاهش تولید نفت خام حمایت کرده است.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.