کمبود ویتامین D چه مشکلاتی برای بدن دارد؟

بسیاری از مشکلات سلامتی را می‌توان با کمبود ویتامین D مرتبط دانست، که بسیاری از بیماری‌ها می‌توانند با کمبود مزمن ویتامین D تشدید شود.
کد خبر : 18363
تاریخ انتشار : دوشنبه 28 شهریور 1401 - 18:05
کمبود ویتامین D چه مشکلاتی برای بدن دارد؟
Print Friendly, PDF & Email

به گزارش وقت خبر، دردهای ضربان‌دار در پشت یا زانو ممکن است نشانه کمبود ویتامین D باشد. این درد می‌تواند مانند دردی نافذ در عمق بدن احساس شود. به نقل از هلث، استخوان درد با کمبود ویتامین D مرتبط است، زیرا این ویتامین برای سلامت استخوان حیاتی است.

 

بدن برای تنظیم سطح کلسیم و فسفات به ویتامین D نیاز دارد؛ به همین دلیل دریافت آن برای بدن ضروری محسوب می‌شود. یک مکمل ویتامین ۱۰  میکروگرمی معمول در طول ماه‌های زمستان برای تکمیل رژیم غذایی کافی است.

 

کمبود ویتامین D می‌تواند برای سلامت کلی بدن نیز مضر باشد. کمبود این ویتامین با بیماری ام‌اس، فشار خون بالا و دیابت نیز مرتبط است.

سایر علائم احتمالی کمبود ویتامین D شامل افسردگی، احساس خواب‌آلودگی و کمبود انرژی است. از دیگر بیماری‌های مرتبط با کمبود ویتامین D می‌توان به بیماری‌های قلبی‌عروقی، دیابت و سرطان اشاره کرد.

 

برخی مطالعات تخمین می‌زند تا ۷۰ درصد افراد ممکن است کمبود ویتامین D داشته باشند. اکثر ویتامین D بدن در پاسخ به نور خورشید روی پوست تولید می‌شود. به همین دلیل است که معمولا در طول ماه‌های زمستان در عرض‌های جغرافیایی شمالی میزان این ویتامین در بدن افراد کمتر می‌شود.

 

پیاده‌روی ۲۰ دقیقه‌ای به مدت چند بار در هفته می‌تواند برای بدن کافی باشد تا مقادیر مورد نیاز ویتامین D را تولید کند.

 

برخی از بهترین منابع غذایی ویتامین D شامل تخم مرغ، ماهی‌های روغنی و قارچ است. نتایج مطالعه‌ای روی زنان یائسه سطوح بسیار بالایی از کمبود ویتامین D را نشان داد.

 

محققان توصیه می‌کنند سبک زندگی سالم باید شامل قرار گرفتن در معرض نور خورشید به مدت ۱۵ دقیقه، سه تا چهار بار در هفته باشد، زیرا ۹۰ درصد ویتامین D در تماس پوست با نور خورشید سنتز می‌شود.

 

محقق ارشد این تحقیق گفت: بسیاری از مشکلات سلامتی را می‌توان با کمبود ویتامین D مرتبط دانست. ما معتقدیم که بسیاری از بیماری‌ها می‌توانند با کمبود مزمن ویتامین D تشدید شود.

 

متخصصان مراقبت‌های بهداشتی باید بدانند که این کمبود یک مشکل رایج است که بخش بزرگی از جمعیت را تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ حتی کسانی که در مکان‌های آفتابی زندگی می‌کنند.

 

ویتامین D از تراکم مواد معدنی استخوان‌ها حمایت و به عملکرد عصبی عضلانی کمک می‌کند. همچنین خطر شکستگی استخوان را کاهش می‌دهد.

 

علل کمبود کلسیم در کودکان

 

همه ما برای داشتن استخوان‌ها، دندان‌ها و عضلات سالم به کلسیم به میزان کافی نیاز داریم. اگر کلسیم در دوران کودکی به حد کافی در بدن وجود نداشته باشد، آثاری خطرناک و جبران‌ناپذیر در بدن بر جای خواهد گذاشت. از علل بروز کمبود کلسیم در کودکان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

عدم مصرف خوراکی‌های حاوی کلسیم به حد کافی

کمبود کلسیم یا ویتامین D مادر در زمان بارداری

استفاده از شیرخشک در زمان نوزادی

مشکل جذب کلسیم در بدن

مصرف برخی از داروها

اختلالات هورمونی

کمبود ویتامین D

بیماری دیابت

 

اگر در کودکی مشکل کمبود کلسیم در بدن کودک را برطرف نماییم، از بروز بسیاری از بیماری‌ها در بزرگسالی نیز پیشگیری به عمل آورده‌ایم.

 

علائم کمبود کلسیم در کودکان چیست ؟

 

موارد زیر از مهم‌ترین علائم کمبود کلسیم در کودکان محسوب می‌شوند که به محض مشاهده هر یک از آنها وظیفه والدین است که با مراجعه به پزشک اقدامات لازم برای درمان کودک خود را انجام دهند:

 

گرفتگی عضلات

 

در حقیقت می‌توان گفت که گرفتگی عضلات اولین زنگ هشدار است که می‌تواند از نشانه‌های کمبود کلسیم در اطفال باشد. اگر کودک به هنگام حرکت یا پیاده‌روی از درد عضلات خود به خصوص در ناحیه ران و بازو شکایت می‌کند، این مسئله را جدی بگیرید و با مراجعه به پزشک و دادن آزمایش خون آن را پیگیری نمایید.

 

گرفتگی عضلات

بی خوابی

 

اگر کودک شما به طور مکرر در خواب خود دچار اختلال است، شاید به کمبود کلسیم دچار باشد. در برخی کودکانی که با مشکل کمبود کلسیم مواجه هستند، خواب عمیق و رضایت‌بخش وجود ندارد و در طول شب، کودک چندین بار از خواب بیدار می‌شود. این نشانه را نیز جدی بگیرید.

مشکلات دندان

 

کمبود کلسیم در کودکان موجب خرابی و پوسیدگی دندان‌ها می‌شود. اگر کودک خود را با فاصله‌های اندک به دندان‌پزشکی می‌برید، شاید با کمبود کلسیم مواجه باشد. کمبود کلسیم به مینای دندان نیز آسیب می‌زند.

 

مشکلات دندان

ناخن های شکننده و ضعیف

 

برای داشتن ناخن‌‎های مستحکم و قوی، عنصر کلسیم باید به مقدار کافی در بدن وجود داشته باشد. بنابراین می‌توان ناخن‌های ضعیف و شکننده را نیز از علائم کمبود کلسیم در کودکان دانست.

بلوغ دیرهنگام

 

تاخیر در زمان بلوغ می‌تواند یکی از نشانه‌های کمبود کلسیم در دوران کودکی باشد. این مشکل ممکن است بیشتر برای دختران اتفاق بیفتد. کلسیم اگر در بدن کافی نباشد، می‌تواند در قاعدگی نیز اختلال ایجاد نماید.

تشنج

 

بروز تشنج در کودکان نیز می‌تواند یکی از نشانه‌های بیماری کمبود کلسیم یا هیپوکلسمی به شمار آید. هنگامی که نورون‌های مغز کار خود را به درستی انجام نمی‌دهند، ممکن است تشنج اتفاق بیفتد. زمانی که بدن کودک با کمبود شدید کلسیم مواجه است، در عملکرد مغز نیز اختلالاتی به وجود می‌آید که تشنج یکی از آنها است.

چگونه از کمبود کلسیم در کودکان جلوگیری کنیم ؟

 

به منظور جلوگیری از بروز کمبود کلسیم در کودکان، مادران باید در دوران بارداری خود تحت نظر پزشک بوده و مقادیر کافی از کلسیم و ویتامین D را دریافت کنند. شیر مادر یکی از بهترین منابع تامین‌کننده کلسیم برای نوزادان است. آمارها نشان داده‌اند که اطفالی که در نوزادی به مقدار کافی شیر مادر خورده‌اند در بزرگسالی کمتر دچار پوکی استخوان خواهند شد. نوزاد پس از تولد باید تحت نظر پزشک متخصص اطفال باشد تا از همان ابتدا از بروز کمبود کلسیم پیشگیری به عمل آید. ویتامین D نقش بسیار مهمی در جذب کلسیم دارد. بنابراین کودک باید از طریق نور خورشید یا مواد غذایی، این ویتامین را به میزان کافی در بدن خود ذخیره کند تا در جذب کلسیم دچار مشکل نشود.

کمبود ویتامین دی

 

عوارض کمبود کلسیم در کودکان

 

کمبود کلسیم عوارضی همچون نرمی و پوکی استخوان را در پی خواهد داشت. نرمی استخوان یا راشیتیسم در کودکان می‌تواند سبب خارج شدن اسکلت بدن از فرم طبیعی خود شود و به عمل جراحی نیاز داشته باشد.

 

پوکی استخوان در بزرگسالی اغلب به سراغ افرادی می‌آید که در دوران طفولیت با کمبود کلسیم مواجه بوده‌ و به درمان آن نپرداخته‌اند. استخوان‌های قفسه سینه هم می‌تواند بر اثر کمبود کلسیم نرم شوند و در سیستم تنفسی اختلال ایجاد نمایند. عدم وجود کلسیم در خون به مقدار کافی می‌تواند در بروز مشکلات قلبی نیز تاثیرگذار باشد.

درمان کمبود کلسیم در کودکان

 

به منظور درمان کمبود کلسیم باید از منابع غذایی سرشار از کلسیم در رژیم غذایی کودک استفاده کرد. لبنیات، بادام و میوه‌هایی مثل انجیر از مهم‌ترین منابع حاوی کلسیم هستند. کودک به منظور جذب بهتر کلسیم باید به مقدار کافی در زیر نور آفتاب قرار بگیرد تا ویتامین دی مورد نیاز بدن وی تامین شود. ویتامین D را می‌توان از طریق خوردن برخی مواد غذایی مثل ماهی سالمون و ساردین نیز برای بدن تامین کرد. در صورتی که نیاز بدن به کلسیم و ویتامین D به طور طبیعی و با مصرف مواد غذایی باز هم تامین نشود، باید با مشورت پزشک به سراغ مصرف مکمل‌های غذایی رفت.

 

مقدار مصرف کلسیم

کودک به چه مقدار کلسیم در روز نیاز دارد ؟

 

کودکان هر چه بزرگ‌تر می‌شوند، به مقدار کلسیم بیشتری نیاز دارند تا از استخوان‌های آنها محافظت شود. به طور کلی نیاز اطفال به کلسیم را می‌توان به صورت زیر دسته بندی کرد:

کودکان ۱ تا ۳ سال: ۷۰۰ میلی گرم کلسیم در روز

کودکان ۴ تا ۸ سال: ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم در روز

کودکان و نوجوانان ۹ تا ۱۴ سال: ۱۳۰۰ میلی گرم کلسیم در روز

سخن پایانی

 

کمبود کلسیم در اطفال عوارض نامطلوبی را از خود بر جای می‌گذارد بنابراین والدین باید این مشکل را جدی بگیرند و در صورت مشاهده علائم کمبود کلسیم در کودکان در اسرع وقت اقدامات لازم برای درمان را انجام دهند. از آنجایی که پیشگیری همیشه بهتر از درمان است، توصیه می‌شود که مادر در دوران بارداری، رژیم غذایی سالمی داشته باشد و پس از تولد کودک خود نیز برای تغذیه وی از شیر مادر استفاده کند.

برچسب ها : ، ،

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.