خوداتکایی برنج ظرف ۲ سال شدنی است؟
به گزارش وقت خبر، در شرایط کنونی رکود بازار منجر به کند شدن واردات برنج شده است. درحالیکه با رونق بازار و جایگزین کردن برنجهای جدید احتمال کاهش قیمت وجود دارد.
قیمت کنونی هر کیلو برنج هندی ۳۵ تا ۴۰ هزار تومان و برنج پاکستانی ۴۰ تا ۴۵ هزار تومان است، هرچند برخی واردکنندگان ممکن همانند قیمت عمده بنادر عرضه کنند چرا که سرمایه آنها راکد شده است.
طی روزهای اخیر دبیرکل بنکداران مواد غذایی خبر از کاهش ۴۰ درصدی قیمت برنج ایرانی و ۱۵ درصدی برنج خارجی بدلیل افزایش ۳۰ درصدی تولید، پربودن انبارها و ذخایر کافی داده بود، دبیر انجمن واردکنندگان برنج حباب کاذب قیمت برنج ایرانی و رکود بازار را علت اصلی کاهش قیمت برنج ایرانی و عرضه با سود حداقلی را دلیل کاهش قیمت برنج خارجی اعلامکرد.
بنابر آمار سالانه ۱۲۰ تا ۱۲۵ میلیون تن محصولات کشاورزی در کشور تولید میشود، درحالیکه در تولید کالاهای اساسی گندم، برنج، دانههای روغنی و خوراک دام همچنان با کمبود تولید و افزایش وابستگی مواجه هستیم. براین اساس وزارت جهاد پیش بینی کرد که با اجرای الگوی کشت ضریب خوداتکایی افزایش یابد.
ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی اظهار کرد: امسال تولید برنج نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۵ درصد افزایش یافته است. درحالیکه سال گذشته بازار برنج ناشی از کاهش تولید دچار التهاب شده بود.
ساداتی نژاد افزود: با توجه به ذخایر مناسب برنج، چنانچه دلالان بخواهند بازار را متلاطم کنند، شرکت بازرگانی دولتی با ورود در سطح بازار قیمتها را کنترل میکند.
آمارها حاکی از آن است که از ابتدای سال ۸۷۰ هزار تن برنج توسط بخش دولتی و خصوصی وارد شده که این میزان واردات با واکنش نمایندگان مجلس و تشکلهای تولیدی روبرو شده است. درحالیکه انجمن واردکنندگان برنج اذعان میکند که ماهانه ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار تن برنج خارجی تا پایان سال باید وارد شود.
با توجه به نگاه دولت سیزدهم در بخش کشاورزی مبتنی بر حفظ امنیت غذایی و پایداری غذا، انتظار میرود که اقدامات لازم و سیاستهای حمایتی در راستای خودکفایی برنج انجام شود و در مقابل دولت با پرداخت یارانه به مصرف کننده، قدرت خرید خانوارها را افزایش دهد.
خوداتکایی برنج ظرف ۲ سال شدنی است/۵۰ درصد ارز واردات برنج به لایروبی باید تخصیص یابد
قاسم پیشه ور رئیس نظام صنفی کشاورزی گفت: در استانهای شمالی کشور ظرفیت تامین کسری یک میلیون تن برنج با فراهم شدن زیرساختهای لایروبی به منظور مهار آبهای سطحی وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: اگر ۵۰ درصد ارز واردات به لایروبی و آب بندانها اختصاص یابد، خوداتکایی محقق میشود، اما دولت به محض کمبود برنج اقدام به واردات میکند.
پیشه ور افزوید: با فراهم شدن مقدمات و سیاستهای حمایتی همچون بذر، کود، سم و تغییر الگوی کشت داده، خودکفایی ظرف مدت زمان یک تا ۲ سال شدنی است.
رئیس نظام صنفی کشاورزی گفت: امسال معاون امور زراعت اعلام کرد که برنج به اندازه کافی وارد شده است، اما توزیع انجام نمیشود؛ در نهایت این موضوع منجر به عدم خرید و فروش برنج در استانهای شمالی و آسیب تولیدکنندگان شد.
امسال ممنوعیت واردات برنج در فصل برداشت لغو شد که تشکلهای تولیدی نگران افزایش واردات در سالهای آتی و آسیب جدی به تولیدکنندگان هستند.
واردات برنج بیش از نیاز کشور است
احمد اشراقی نایب رئیس انجمن تولید برنج گفت: امسال برآورد میشود که تولید برنج با افزایش ۱۰ تا ۲۰ درصدی به ۲ میلیون و ۲۰۰ تا ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن برسد، درحالیکه سال گذشته مجموع تولید ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تن بود.
به گفته او، گرچه آمارها حاکی از آن است که سرانه مصرف برنج به ازای هر نفر ۳۶ کیلوست، اما شواهد نشان میدهد میزان واردات به دلیل تغییر سیستم غذایی افراد کمتر از این رقم است.
اشراقی میگوید: با احتساب تولید داخل حداکثر نیاز واردات برنج ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تن است، درحالیکه همه ساله بیش از این رقم وارد میشد.
نایب رئیس انجمن تولید برنج گفت: افزایش تولید در واحد سطح با استفاده از ارقام پرمحصول و حمایت دولت در کشت قراردادی برنج در رسیدن به خودکفایی تاثیر بسزایی دارد.
معاونت امور زراعت اعلامکرد که امسال طرح الگوی کشت در صورت تامین الزامات در مورد ۲۶ محصول زراعی گندم، جو، ذرت، دانههای علوفه ای، برنج، چغندرقند و حبوبات اجرا میشود که این موضوع در افزایش ضریب خوداتکایی تاثیر بسزایی دارد.
تغییر ارقام کشت راهی برای رسیدن به خودکفایی
جلال محمود زاده نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: با توجه به تولید داخل و سرانه مصرف ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تن برنج مازاد بر نیاز کشور وارد شده است؛ بنابراین واردات برنج به منظور تامین بازار برخلاف سیاستهای خودکفایی و اقتصاد مقاومتی است.
به گفته او، واردات برنج مازاد بر نیاز کشور موجب شده تا تولید داخل روی دست کشاورز بماند، لذا دولت برای حمایت از کشاورزان باید اقدام به خرید حمایتی محصول و توزیع با قیمت مناسب در بازار کنند.
محمودزاده تغییر ارقام کشت، تامین به موقع نهادههای کشاورزی، خرید تضمینی به موقع و تسهیلات ارزان قیمت را از جمله راهکارهای خودکفایی برنج اعلام کرد.
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی گفت: بررسیها نشان میدهد که امسال حداکثر نیاز به واردات برنج ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تن است، درحالیکه طی سالهای اخیر با واردات ۳میلیون تن برنج، تولیدکنندگان داخل متحمل زیان شدند.
گرچه واردکنندگان برنج اختلاف قیمت محصول داخلی و خارجی را بهانهای برای واردات برنج به منظور تامین بازار و جلوگیری از التهاب قیمت در بازار اعلام میکنند، اما انجمن و تشکلهای تولیدی معتقدند که واردات برنج موجب شده تا محصول روی دست کشاورزان بماند؛ لذا دولت با خرید تضمینی محصول و پرداخت یارانه به مصرف کننده باید از واردات بی رویه تولید جلوگیری کند.
برچسب ها :بازار برنج ، برنج ، قیمت برنج
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰