مشکل اساسی بورس چیست؟

کارشناسان بازار سرمایه معتقدند بازار سرمایه نسبت به توافق یا عدم توافق واکنش نشان نمی‌دهد و به نوعی مشکلات بورس با توافق حل نمی‌شود، بلکه مشکل اساسی بورس کمبود نقدینگی است.
کد خبر : 17980
تاریخ انتشار : سه شنبه 15 شهریور 1401 - 18:13
مشکل اساسی بورس چیست؟
Print Friendly, PDF & Email

به گزارش وقت خبر، با مشخص‌ شدن نتیجه مذاکرات و سرانجام آن، نوسانات بازار اتفاقی طبیعی است، اما این مساله نباید منجر به این موضوع شود که از سایر عوامل اثرگذار بر وضعیت بازار سرمایه چشم‌‌‌‌‌‌‌پوشی کنیم، در نتیجه نباید عواملی چون فروش حقوقی‌‌‌‌‌‌‌ها در سهم‌های پیش‌‌‌‌‌‌‌روی بازار را نادیده بگیریم.

 

بازار سرمایه نسبت به توافق یا عدم توافق واکنش نشان نمی‌دهد و به نوعی مشکلات بورس با توافق حل نمی‌شود. مشکل اساسی بورس کمبود نقدینگی است.

 

ارزش معاملات نشان می‌دهد که مشکل تالار شیشه‌ای کجاست

 

اگر مذاکرات به نتیجه برسد صنایعی که از توافق اثر می‌پذیرند، منفی می‌ماند. این موضوع نشان می‌دهد که بازار سرمایه دیگر جذابیتی برای سرمایه‌گذاری ندارد. عنصر محرک اقتصادی یا همان بورس که رئیس سازمان بورس از آن تعریف می‌کردند نیاز به شوک و احیا دارد.

 

برخی کارشناسان بازار سرمایه با تاکید بر موفقیت در مذاکرات برجامی، پیش‌بینی‌پذیری اقتصادی در بسیاری از بخش‌ها حاصل خواهد شد، نکته کلیدی و اصلی تاثیرگذار بر بورس با فرض توافق، برقراری مبادلات پولی و بانکی است که این موضوع بر صنعت بانکداری و فعالیت شرکت‌های بورسی تاثیرگذاری قابل توجهی دارد.

 

از طرف  دیگر اگر بازار سرمایه احیا نشود، واکنش مثبتی به مذاکرات و افزایش قیمت دلار نشان نمی‌دهد. یعنی تنها روند فرسایشی و منفی در بازار سهام حاکم شده است.

 

با اشاره به افزایش زیان سهامداران طی دو سال گذشته زیان سهامداران جبران نشده و بلکه زیان برخی از سهامداران بیشتر شده است. در این روند فرسایشی باید با تزریق نقدینگی بازار سرمایه را احیا کرد، متاسفانه بورس به اغما رفته و برای احیا نیاز به یک شوک بزرگ دارد.

 

در بلند مدت ریسک‌های سیستماتک بازار به وسیله مذاکرات نتیجه‌بخش خواهد بود، ولی با کمبود نقدینگی در بازار سرمایه  جبران ضررو زیان بسختی حاصل می شود. مهم‌ترین نیاز بورس در حال حاضر نقدینگی است و با تزریق نقدینگی روند تغییر می‌کند.

 

زلزله در سهم‌های دلاری با حصول برجام

 

از سوی دیگر عده‌ای بر این باورند که در صورت توافق برجام به سرانجام برسد گروه‌های سهم‌های دلاری با توجه به ریزش ارز در بازار آزاد با اقبال کمتر خریداران روبه روخواهد بود و در هفته‌های پیش‌رو با اصلاح زمانی مواجه خواهند شد. نیما میرزایی، کارشناس بازارسرمایه با اشاره به مسئله برجام و تاثیر آن بر بورس گفت: با توجه به اخبار مثبتی که در خصوص مذاکرات برجام مخابره شده انتظار می‌رود تقاضا به سمت گروه‌های ریالی از جمله خودرو و حمل و نقل و همچنین گروه بانکی برود.

 

درصورتی که توافقات به سرانجام برسد گروه‌های دلاری با توجه به ریزش ارز در بازار آزاد با اقبال کمتر خریداران روبه‌رو خواهد بود و در هفته‌های پیش‌رو با اصلاح زمانی مواجه خواهند شد.

 

نبض بازار نوشت؛ جواد عشقی‌نژاد، کارشناس بازار سرمایه درباره پیش‌بینی خود از شرایط بورس پس از به ثمرنشستن برجام یا شکست برجام، تصریح کرد:‌ بورس بخشی از اقتصاد کشور است و تاثیر‌پذیری همراستا با سایر متغیرهای اقتصادی از برجام خواهد داشت. با فرض به نتیجه رسیدن برجام و نتایجی که برای اقتصاد کشور به وجود می‌آید باید گفت پیش‌بینی‌پذیری برخی از متغیرهای اقتصادی است که مهمترین تاثیر تصویب برجام بر روی بورس کشور را به همراه دارد.

 

تصویب مذاکرات برجامی و کاهش هزینه‌های ۱۰ درصدی مبادلات پولی

 

وی با تاکید بر اینکه تثبیت نرخ ارز و برقراری مبادلات پولی و مالی میان ایران و سایر کشورها مهمترین تاثیرات تصویب برجام بر اقتصاد کشور است، ادامه داد:‌ نکته کلیدی و اصلی تاثیرگذار بر بورس با فرض توافق، برقراری مبادلات پولی و بانکی است. اکنون اکنون تحریم‌ها هزینه مبادلات مالی و پولی را افزایش داده و حدود ۱۰ درصد به هزینه‌های مبادله می‌افزاید که این موضوع بر صنعت بانکداری و فعالیت شرکت‌های بورسی تاثیرگذاری قابل توجهی دارد.

 

عشقی‌نژاد گفت: متعادل‌شدن نرخ ارز و دوری‌جستن از تورم انتظاری غیرمنطقی که حاصل غیرقابل پیش‌بینی‌بودن اقتصاد نیز هست می‌تواند شرایط را متعادل کند و می‌توان با بررسی و نگاهی ساده به بودجه کشور می‌توان به عدد نرخ ارز رسید که می‌تواند به قابل‌مدیریت کردن برنامه‌های آتی کمک کند. تصویب برجام در نهایت برای شرکت‌های بورسی و غیربورسی اثرات مثبت خود را به دنبال خواهد داشت.

 

با تصویب مذاکرات برجامی شرکت‌های بورسی سود مناسب‌تری را میان سهامداران تقسیم می‌کنند.

 

وی ادامه داد: حداقلی‌ترین آن این است که شرکت‌های بورسی با پیش‌بینی‌پذیربودن شرایط اقتصادی کشور سودهای بیشتری را کسب کرده و به ازای آن سهم مناسبی را میان سهامداران تقسیم نمایند.

 

شرایط کنونی کشور وضعیتی بسیار خاص است

 

وی در پاسخ به این پرسش که اگر به هر دلیلی طی روزهای آینده برجام به نتیجه مثبت نرسد چه سرنوشتی در انتظار شرکت‌های بورسی خواهد بود، خاطرنشان کرد:‌ شرایط کنونی کشور وضعیتی بسیار خاص است ابتدا باید دید احتمال وقوع شکست نهایی در مذاکرات به چه میزان است. به هر حال پتانسیل‌های مثبت تولیدی، دورزدن تحریم‌ها و مکانیسم‌های جدید مدیریتی برای اداره شرکت‌ها در اختیار است و تمرینات آن نیز انجام شده و روش‌های بازده‌داری نیز به دست آمده است.

 

 

انتظار جامعه توافقی ولو نسبی در مذاکرات برجامی است

 

کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد:‌ انتظار جامعه این است که توافق ولو نسبی برای حفظ آرامش و ثبات اقتصادی دست یابیم.

برچسب ها : ، ،

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.